Фирмите искат да имат прогнозируема бизнес среда, в която да може да се планира. Това не може да се случи в сегашните условия с огромни разходи. Но проблемът не е само в тока. Проблемът е във високите цени на всички основни материали, нужни за производството. Всички фирми от средния бизнес имаме едни и същи затруднения. Цените на основни продукти растат и ние, опитвайки се да компенсираме това, нямаме ресурс да вдигнем заплатите.“ Така коментира за Про Нюз Добрич ситуацията с бизнеса в момента добричлията Николай Радев, съсобственик на рекламна агенция и печатница „ФолиАрт“ и председател на Стопанска камара – Добрич.

Сметката му за ел. енергия се е вдигнала три пъти. От 3 000 лв. месечно тя е стигнала 10 000 лв. Сега е получил компенсацията от 4 000 лева, която е за два месеца.

Ние не искаме компенсации, не искаме някой да ни дава подаяния. Ние парите ще си ги изкараме, ако имаме прогнозируеми цени на енергията, изобщо среда, в която да можеш да планираш инвестиции и подобряване на доходите на работниците. Не е в интерес на нито един работодател да си държи хората с ниски заплати, защото ги губи. А сред наемните работници вече има настроения, те обедняват и разчитат да получат по-високи възнаграждения“, коментира Радев, който дава хляб на 53 души.

За газа няма компенсации, но ние не можем да оставим работниците на студено. Не можем и да си сменим отоплителните системи, в които сме инвестирали много, и да се върнем към въглищата и дървата. От друга страна, ние сме в такава сфера, както и много други предприятия от средния бизнес, в която не се произвеждат храни или бързоликвидни стоки. Клиентите си свиха потреблението – ако преди си си купувал хляб, салам и книга, сега остават хлябът и саламът“, казва Радев.

По думите му доста от фирмите в Добрич са принудени да инвестират в алтернативни източници на енергия. Той изгражда соларни панели, които вече е заплатил. Процедурата обаче е много тромава. „Могат да ми монтират панелите за една седмица, а присъединяването ще отнеме 6 месеца. Държавата има ли изобщо идея да стимулира тези хора от бизнеса, които инвестират в диверсификация на енергийните продукти?“, пита бизнесменът.

Според него фалити на фирми ще има по-рядко, но масово ще се наблюдава обедняване на предприятията. „Бедната фирма е лоша за пазара, лоша за работника и за работодателя. Ако е бедна, тя ще търси алтернативни източници за снабдяване с материали, ще се търсят евтини такива и съответно ще се произвежда по-некачествена продукция. Бедната фирма няма възможност за инвестиции, особено бавно възвръщаеми. Едно работно облекло да смениш също е голямо перо“, казва Радев.

Високите цени на горивата, ел. енергията и материалите водят до това, че българските фирми не могат да бъдат конкурентноспособни в Европа. „Властта каза, че ще стимулира фирмите, които изнасят продукция. Как да изнасят обаче, когато в Европа казват „На вашата цена и тук ги правят тези стоки“?! Така че ние само можем да гоним техния капацитет и потенциал, инвестициите, които имат направени с годините в технологии и оборудване. Единственото, което можехме да предложим, е по-ниската цена на продукта. Но вече и това няма да можем. Разбира се, имаме модерни фирми, които са си направили инвестициите, но масово за средните бизнеси е много трудно“, е мнението на Радев.