Източник: Дарик радио – Добрич

Ученици от добричкото Средно училище „Св. Климент Охридски”, профил Изобразително изкуство, професия – графичен дизайнер, имат шанс да провеждат практическо обучение в реална бизнес среда. Инициативата е на Стопанска камара – Добрич и нейния председател Николай Радев, който посреща учениците в своята фирма за реклама и печат.

Десетокласници, разделени в две групи по 11 души, ще бъдат обучавани в продължение на 15 дни, като теорията е сведена до минимум, а акцентът е върху практиката, обяснява Николай Радев. Главното е да бъдат запознати с материалната база и възможностите за реализация на идеите им. Учениците ще разберат повече за видовете хартия и печат, които се предлагат на пазара, за медиите и рекламните носители, както и за технологиите на производство.

Процесът на въвеждане на практика в обучението има двустранни ползи, коментира Радев, защото от една страна бизнесът търси подготвени и мотивирани кадри, а от друга, децата ще разберат, че условията на труд тук не са страшни, ще могат да видят, че техните знания имат приложимост. Крайната цел е да се окуражат учениците да търсят реализация в родния си край, да не бягат в чужбина. Радев посочи, че ще бъдат организирани посещения и в други компании и предприятия в региона.

Преподавателят на учениците – Стела Славова, също е доволна от възможността децата да се обучават в практика. Тя обясни, че това е първият випуск с профил и професия, който провежда такава изнесена програма, а и опитът на място е по-атрактивен и дава повече. Според нея, поне една трета от класа смятат да се занимават и след като завършат с изобразителни изкуства или графичен дизайн, има избрали и реставрация. „Ако им създадем възможности, те са готови да останат да работят тук“, посочва учителката.

Това е поредна инициатива, която Стопанската камара в Добрич изпълнява с професионални гимназии, като целта е по-добрата подготовка на децата за бъдещата им реализация в родния край.

Чуйте повече в прикачения аудио материал.

This slideshow requires JavaScript.