Семейната компания от Добрич работи за износ, но за местния пазар има нова серия от над 50 продукта – столове и маси, под фирмения бранд Voxoli

Капитал

Всеки месец от Добрич към Италия потеглят по 3000 стола за италианския пазар. Произведени са от фирма „Тръбна мебел“, която изпълнява един от моделите вече 18 години. „Италианската гама“ е основна част от портфолиото на българската компания, която обработва 35 – 45 тона метал на месец и произвежда от тях около 15 хил. стола, както и маси, конзоли, рамки, легла.

Предстояща инвестиция ще позволи на „Тръбна мебел“ да увеличи капацитета и производителността, да използва по-ефективно ресурсите и да ограничи емисиите СО2. Семейната компания е основана в Добрич преди 24 години и сега е собственост на двама братя – Галин и Диян Господинови, познати с едноименната си верига магазини тип „направи си сам“ „Господинови Строймаркет“.

И робот за заваряване

„Тръбна мебел“ получи одобрение на проект по процедурата „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията“ от Плана за възстановяване и устойчивост. Бюджетът му е 930 хил. лв., от които 35% са безвъзмездни. Средствата са предвидени за внедряване на съоръжение за прахово боядисване и на робот за заваряване, съобщи за „Капитал“ Галин Господинов, съдружник и управител на „Тръбна мебел“.

„Очаква се в резултат на инвестицията компанията да редуцира количеството образувани отпадъци при производството на единица продукт, да ограничи използването на пластмасови продукти за еднократна употреба, да подобри енергийната ефективност на изделията“, коментира Галин Господинов.

Изпълнението на проекта идва след поредица от инвестиции в дружеството – за машини за обработка и огъване на плътни метали с диаметър 10-12 мм, за тръбен лазер последно поколение, за CNC тръбоогъващи машини.

„Опитваме се да преустроим производството и да го автоматизираме максимално. Проблемът с работната ръка се задълбочава. В търсене и задържане на кадри фирмите се надпреварват да предлагат по-високи заплати, които обаче не отговарят на реалните нива на заплащане. Ножицата е много голяма, трудно се задържат хора. Не съм оптимист и за дуалното обучение, защото младежите нямат желание да работят в производството. Затова залагаме на роботи с висококвалифициран персонал, целта ни е максимална автоматизация, по-малко хора, по-високо заплащане“, коментира Галин Господинов.

Собствената марка Voxoli

Сега 97% от продукцията на „Тръбна мебел“ се изнася на чуждестранни пазари. В основната си част това са столове, изработени по поръчка и дизайн на възложител, които се продават с бранда на чуждия партньор.

В последната година усилията на българската компания са насочени към налагане и на собствена марка мебели. Най-новото предложение на „Тръбна мебел“ е серия от над 50 продукта – столове и маси, под фирмения бранд Voxoli.

„Мебелите са дизайнерски, в средния и високия ценови клас. Изработени са с много внимание към детайла, качеството и функционалността. Правим проучвания на пазара, разработваме дистрибуторска мрежа в страната и ще търгуваме с тях на българския пазар и в ЕС“, уточни Галин Господинов.

Семейната компания

„Тръбна мебел“ е фамилна компания, основана през 1990 г. под името „Господинов и синове“. Семейството – бащата, майката и двамата братя, Галин и Диян, започва в един гараж производство на мебели от метал, свързано с много ръчен труд. Клиенти на столовете и масите са заведения и кафенета, а на търговското обзавеждане – първите частни магазини в града.

„Беше време на много голям ентусиазъм и по-малко опит“, разказва Галин Господинов. Две години след началото фирмата назначава своя първи служител.

Leave a Comment