След протести и скандали, трите средни училища в Добрич запазват приема за следващата учебна година. Областният съвет за развитие прие с мнозинство проекта на план-прием за следващата учебна година.

Днес областният управител на Добрич Йорданка Костадинова свика и проведе заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие за обсъждане и приемане на проект на план-прием след завършен 7 клас в училищта в област Добрич за учебната 2024/2025 г.

На заседанието присъстваха 19 от 22-мата членове на Комисията, сред които и Николай Радев – председател на СК-Добрич, както и поканени директори на училища в Добрич, общински съветници.

Началникът на РУО Светлана Василева запозна присъстващите с начина и етапите на подготовка на проекта, след което представи и самият проект. В експозето си началникът на РУО подчерта, че предлага за обсъждане и гласуване трети вариант, разработен за план-приема за учебната 2024/2025 г., в който фигурират всички предложени от училищата паралелки и акцентира върху това, че от осемте общини в област Добрич три – Тервел, Добричка и град Добрич, години наред не извършват оптимизация на училищната си мрежа. Василева обясни, че това води до диспропорции и нагнетява обществено напрежение всяка година, защото предлагането е в пъти по-голямо от броя на децата и с всяка година диспропорциите се увеличават. Началникът на РУО посочи още, че това води и до понижаване качеството на образование.

Директорите на трите средни училища – „П.Р. Славейков“, „Д. Талев“ и „Л. Каравелов“, изказаха публично своите становища и заявиха защо не бива да бъдат лишавани от план-прием. Зам.-кметът по финанси на община Добричка Дико Иванов заяви, че общината няма да закрива училища и ще одобрява маломерни паралелки и ще дофинансира, защото в едно населено място, когато няма училище, то обезлюдява. Като представител на бизнеса.

Николай Радев – председател на Стопанска камара – Добрич, заяви, че трябва да продължи съвместната работа между училища и бизнес. Зам.-кметът по хуманитарни дейности в община град Добрич Владимир Трендафилов сподели, че като представител на общината ще подкрепи предложението на РУО, но това не е решение и добави, че трябва и ще работи за реформа, която да доведе до по-добро и качествено образование. Той внесе официално становище на СК-Добрич, адресирано до Областния управител, Председателя на Общинския съвет на гр. Добрич и Директора на РУО-Добрич.

С 16 гласа „за“, 2 „въздържал се“ и 1 „против“ се прие предложения от РУО проект на план-прием за учебната 2024/2025 г. в който са вписани всички паралелки, предложени от училищата за прием след завършен 7 клас. Предстои в срок проектът да бъде изпратен за одобрение в Министерство на образованието и науката.

Преди да закрие заседанието, областният управител Йорданка Костадинова заяви, че след като стане ясен окончателният вариант, ще предприеме действия за стартиране на широка дискусия за постигане на оптимално решение без да се лишават деца и родители от възможността за избор.

Вижте репортаж на БНТ по темата.

Leave a Comment