Представители на превозвачите обявиха голям протест в цялата страна, ако бъде оттеглен законопроектът, с който се предлага създаването на автомобилна камара. Те обявиха, че участниците в днешния протест, които бяха приети и от премиера Бойко Борисов, представляват 0.05% от бранша. Освен това в началото подкрепяли създаването на камарата, а после се обявили против, защото не искали да работят по правилата. Позицията бе изразена на пресконференция от председателите Съюза на международните превозвачи, Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Организациите напомниха, че са заявили протест, ако проектът бъде оттеглен, още миналата седмица на заседание на транспортната комисия в Народното събрание.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов обясни, че спорният законопроект се готви от 2 г., в последната една от които, обсъждания се правят с домакинството на конфедерацията като са участвали представители на всички браншови организации и всички те са обявили подкрепата си. Имало само забележка да има отделна камара за автобусния транспорт като по-специфичен от товарния. Според него днешните протестиращи са най-големите нарушители – и като превозвачи, и като длъжници на хазната. Стотина-двеста автобуса налагат смазващ рекет върху останалите 13-14 хил.

Илиян Филипов, председател на БАСАТ, обясни, че общо 1446 фирми имат лиценз за автобусен превоз като само 128 от тях членуват в сдружения, а в протеста са представени едва 6 фирми. От страна на 12 500 товарни превозвачи с лиценз с 65 хил. автомобила в протеста били представени 8 товарни автомобила от 2 фирми.

Снимка:www.desant.net
Източник:Dnevnik.bg

Leave a Comment