ПГМЕ ”М. В. Ломоносов”

  • Group:Учебни и здравни заведения

ПГМЕ ”М. В. Ломоносов”

Професионална гимназия по механотехника и електротехника ”Михаил Василевич Ломоносов” е първото техническо училище в гр. Добрич. Училището е създадено през 1941 г. със заповед № 3308 от 13.08.1941 г. на Министерството на търговията и промишлеността под името Държавно практическо промишлено коларо-железарско училище.

През 70-годишната история на училището са завършили над 20 хил. ученици, които в миналото и днес са водещи специалисти в града и региона.

От учебната 2017-2018 г. училището  е с ново име – Професионална гимназия по техника и строителство. Настоящото име  на училището е резултат на дълъг процес, който отразява  промените, настъпили  в развитието му през  годините.  Думата техника обединява всички професионални направления, застъпени за обучение в дългогодишната история на училището- Машинен техник, Автомобилен техник, Газов техник, Техник  по автоматизация,  Техник по електронна техника,  Компютърен техник, Електротехник.  Думата строителство  е заявката, която училището  дава пред обществото, че ще поддържа традициите на обучението  в един голям отрасъл от националната икономика, какъвто е строителния бранш.

За учебната 2018/2019 година Гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов“  приема ученици след завършен седми клас в дневна форма на обучение по специалности „Компютърен техник“ с разширено изучаване на английски език и „Програмист“,  както и за обучение в дуална форма  по специалности „Мебелно производство“ и “Строителен техник“ .  Над 10 са специалностите, по които  се обучават ученици в самостоятелна форма.  В духа на съвременните тенденции за позитивна промяна в професионалното образование,  гимназията предлага на своите ученици нови възможности за израстване – обучение в дуална форма- учене чрез правене в рамките на българо-швейцарския проект „ДОМИНО“ („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) ,  стаж на реални работни места в Англия, Германия и Италия по проект „Еразъм“,  стаж във фирми от  местния  бизнес по  проект „Ученически практики“.

Със своята богата материална  база и учители,  които пазят  и развиват богатството на училището – неговите възпитаници,  Професионална гимназия по техника и строителство продължава да бъде учебна  среда, в която израстват достойни хора и граждани.

Училището е водещо в квалификацията на възрастни, т.нар. продължаващо професионално обучение. Като водеща организация или като партньор по проекти по програма ФАР обучаваме възрастни и по професии от професионално направление Металообработване и машиностроене. През последните 5 години сме обучили над 200 работници за І, ІІ и ІІІ степен на професионална квалификация.

За контакт:

Телефон: +359 58 605315
9300 гр. Добрич обл. Добрич
ул. „Хан Тервел“ №187
e-mail: pglomonosov@gmail.com

web: https://pglomonosov.org/