Жътвата в област Добрич започна. Пожънати са вече първите ниви в общините Каварна и Шабла. Добивите са рекордно ниски – по 100 кг от декар, а зърното е с главня. Това е най-тежката болест при пшеницата, коментира арендаторът Иван Гочев, който е и управител на Добруджански агробизнес център. Според него, ниските добиви са от ниви, засяти с чужди сортове – предимно френски и австрийски. Пшеницата от българските сортове още не е узряла и жътвата в тези полета ще започне в началото на юли.

„Тази година който е сял български сортове, ще спечели. Разликата в добивите ще е от порядъка на 500 кг от декар. Ако се прибират по 100 кг пшеница от чужди сортове, то от българската пшеница ще има по 600 кг от декар“, каза Иван Гочев.

Средният добив от пшеница в област Добрич ще бъде около 200 кг/дка, за пръв път толкова ниско ниво, тъй като много малко производители са заложили на родни сортове.

„Когато ние, като специалисти, казваме на нашите земеделци грешките, те ни се сърдят. Доста отдавна посочихме основните причини за вероятно по-ниските добиви: недобра сортова структура и неадекватно торене спрямо годината. Говоря за торене спрямо условията през тази стопанска година. Недооценен беше ниският влагозапас, необосновано се вложиха големи количества азотни торове – и сушата си каза думата, а сега и проливните дъждове. Когато говоря за предимството на българските сортове, това не означава, че производителите трябва изцяло да премахнат чуждите сортове. Всеки трябва да си прецени сам рисковете“, коментира проф. д-р Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево.

В момента цената на добрата пшеница, хлебната, на пристанище е 320 лв. за тон, царевицата е паднала до 300 лв./тон. Заради големите поражения по рапицата от дъждовете и голямото търсене на международния пазар, цената й се е вдигнала до 760 лв. за тон, слънчогледът е твърдо 700 лв. за тон, до пристанище.

Стартовата цена на пшеница от новата реколта ще е 300 лв. за тон, директно от нивата, прогнозира Иван Гочев.

Източник: в. Монитор