В подкрепа на четящите хора в малките градчета и села в страната, които нямат лесен достъп до съвременна литература, от 20 август стартира инициативата „Акция Книгодарител” на фондация „Лукойл“. Нейната цел е попълване на библиотечните фондове в малки населени места с по-нови заглавия, издадени през последните 10-15 години.

В много домове има редица издания от последното десетилетие, които вече не отговарят на вкуса на притежателите си, повтарят се или веднъж прочетени, няма да бъдат отворени отново. Те обаче могат да донесат радост на много други хора. Организаторите от фондация „Лукойл” се надяват акцията да мотивира склонните да ги дарят в полза на много други читатели. Единственото препоръчително условие е дарените книги да са издадени не по-рано от 2005 г., още по-добре от 2009-та насам и да са в добро състояние. Книгите ще бъдат предадени в полза на нуждаещите се читалищни библиотеки между 15 и 30 септември. Именно читалищата са сред малкото източници на досег с литературата за жителите в малките населени места. Фондовете им обаче се състоят предимно от издания от миналия век. Те разполагат с малки бюджети и не могат да си позволят новоиздадена художествена, научно-популярна, детска и юношеска литература. Поради това имат нужда от дарения и полагат достойни за уважение усилия да ги привлекат.

До 7 септември в девет градове в страната ще работят общо 16 събирателни пункта, в които отдадени на каузата доброволци ще приемат книги от всички жанрове. Доброволците в акция „Книгодарител” ще очакват вашите книжни дарения в 5 пункта в София, по 2 в Пловдив, Варна и Добрич, по един в Бургас, Русе, Стара Загора, Враца и Дупница. Пунктовете са разположени в удобни градски обекти от веригата бензиностанции „Лукойл”. Всеки дарител ще получи сертификат „Активен книгодарител“. Постоянна информация за хода на акцията се публикува на страницата ѝ във Фейсбук.

В Добрич пунктовете са два – на бензиностанциите „Лукойл“ на бул. „Добруджа“ до училище „Христо Ботев“ и на изхода за Варна. Първият ще работи всеки ден от 30 август до 6 септември от 12:00 до 14:00 ч., а вторият  започва още на 21 август следобед.

Ако Вашата компания/организация желае да се включи в акцията с дарение, събрано от Вашия екип, може да го направи между 20 август и 6 септември и извън обявения график на събирателните пунктове. Обадете ни се на тел. 0888 208 667 или пишете на e-mail fondazia@lukoil.bg или mzhekova@lukoil.bg и ще уговорим удобно време и начин за приемане на Вашето дарение!