Подписка, с която се иска промяна в Наредба №2 за класификацията на отпадъците, стартира в Добруджа. Както Про Нюз Добрич писа, тя е по инициатива на народния представител от НФСБ Йордан Апостолов и специалисти от дестилерия за преработка на етерично-маслени култури от Каварна.

Подписката-искане е адресирана до заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика Марияна Николова, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и председателя на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание Мария Белова.

„Ние, долуподписаните производители, преработватели и собственици на дестилационни уредби за добив на етерични масла чрез водопарна дестилация, категорично настояваме за промяна на Наредба 2, в която отработената суровина от тревни смеси /лавандула, маточина, лайка, резене, копър, бял равнец и др./ са класифицирани като отпадък”, пише в подписката. В нея се обяснява, че по тази причина всички РИОСВ в страната при проверки на дестилиерите налагат санкции и глоби, тъй като отработената суровина се събира и съхранява на площадки за последваща употреба. „Категорично не сме съгласни, че тази суровина е отпадък и настояваме този естествен растителен отпадък да бъде влаган в почвата”, заявяват недоволните.

Те настояват под егидата на вицепремиера да се организира провеждане на срещи с ресорните министерства за отпадане на този код в Наредбата. Искат също да има изслушване на заседание на Комисията по земеделие и храни в Парламента по въпроса и държат да получат положително становище по казуса от МЗХГ.

Към подписката ще бъдат приложени експертни становища, препоръки и анализи за полезността на отработената суровина:

  • Становища и анализ на български учени
  • Становище от Институт за розата и етеричномаслените култури /Стопанска Академия/
  • Анализ на отработената суровина от ЯРА МИЛА-Англия

Всички ние вярваме в своевременното и бързо решаване на този проблем в бранша„, се посочва в подписката.

Към този момент има организирано изслушване на бранша в Комисията по земеделие и храни към Народното събрание на 18 декември от 14.30 часа в Партийния дом, зала 134. Към искането се присъединяват растениевъди от Шумен, Ямбол и Стара Загора.

Според Наредба №2 за класификация на отпадъците, те трябва да бъдат депонирани на сметището. Така растениевъдите търпят двойни загуби – веднъж с отнемането на естествената възможност да подхранват почвата и втори път – с парите, които трябва да платят за транспорта и за депото.

Първи алармират за проблема производителите от най-отдалечените от депото в Стожер общини. 600 килограма от декар са растителните остатъци от лавандулата. Извозването им струва между 300 и 500 лева на курс, като в един камион се събират не повече от 7-8 тона. Производителите разполагат със сертификати от наши и чужди лаборатории за полезните съставки на растителните отпадъци.

От община Добричка са съобщили на Апостолов, че едната клетка в стожерското депо вече е почти запълнена. Същевременно за последните 4 години площите с лавандула в Добричко се увеличиха стократно и сега са 72 000 дка.

Наредба №2 е създадена през 2014 г. и третира всички етерично-маслени култури. Тя е морално остаряла, затова инициаторите на подписката искат от нея да отпаднат всички тревни суровини, които се дестилират.

Представители на „Консорциум Хербал Ойл-Калиакра” в Каварна са категорични, че след преработката на етерично-маслените култури се получава не отпадък, а растителен остатък. Твърденията им са подкрепени от Университета по хранителни технологии в Пловдив, от Института по розата в Казанлък, от видни наши професори, а също и от водеща английска лаборатория. Анализите показвали, че растителните остатъци съдържат определени количества полезни вещества – фосфор, азот, калий и други и при използването им биха подобрили почвата.