С до 60% могат да намалят дължимата данъчна тежест от 10%, регистрираните като земеделски стопани и тютюнопроизводители, съобщават от добричката служба на ТД на НАП-Варна.

Законът позволява на емеделските стопани, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, да намалят данъчната си основа с 40%.

Регистрираните земеделски стопани, които са получили финансиране през 2019 година, трябва да ги декларират пред НАП – Добрич и да заплатят дължимия данък. Субсидиите следва да се отразят в годишната данъчна декларация, като се впишат в приложение № 2, 3 или 6, в зависимост от реда за облагане на доходите.

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, трябва да декларират доходите си за 2019 година пред НАП до 30 април. През данъчната кампания 2020 година регистрираните земеделски стопани декларират доходите си пред приходната агенция само по електронен път. Подаването на формулярите се извършва с Персонален идентификационен код (ПИК) или чрез електронен подпис. Получаване на ПИК е безплатно – от офиса на НАП в Добрич.

Физическите лица, както и регистрираните земеделски стопани ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв., ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2020 г. Важно условие е липсата на подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и внасянето на целия размер на данъка – в срок до 31 март 2020 г.

Източник: ПРО НЮЗ