От НАП напомнят, че до края на януари 2020 г. всеки бизнес, използващ софтуер за управление на продажбите, трябва да го приведе в съответствие с изискванията на наредбата за касовите апарати.

Лицата, които отговарят на изискванията на наредбата (чиито продажби в брой са под 5% от приходите и за които са изпълнени два от трите критерия – приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души)  и са избрали да използват СУПТО, който създава стандартизиран одиторски файл, трябва да съобразят дейността си с изискванията на Наредба Н-18 до 31 март 2020 г.

Лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби /СУПТО/ – със стандартизиран одиторски файл, трябва да уведомят за това НАП по електронен път до 31 януари 2020 г.

Изтичащи крайни срокове по Наредба Н-18:

  • До 31 януари 2020 г. – всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите – независимо дали са или не са регистрирани по ЗДДС, трябва да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания и да сменят или модифицират фискалните си устройства.
  • До същата дата, производител/разпространител може да предлага софтуер, който не отговаря на изискванията, определени в Наредбата.
  • От 1 февруари 2020 г. фискалните бонове, издавани от ЕСФП, следва да съдържат и данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.
  • До 29 февруари 2020 г. – лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на ИАСУТД, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до края на месец февруари.
  • До 31 март 2020 г. – лицата, използващи софтуер за управление на продажби, подават информацията относно използвания от тях софтуер в търговските обекти.
  • До 31 март 2020 г. – лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на Наредбата.
  • До 31 март 2020 г. – лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с всички изисквания.
  • До 30 април 2020 г. – лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на фискални устройства, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до края на месец април.
  • До 31 май 2020 г. – лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, подават информация относно използвания от тях софтуер в търговските обекти.
  • До 31 май 2020 г. – лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, подават информацията относно използвания от тях софтуер.